Rechtersstoel van het Gelders Leengericht - Leenrechtersstoel van het Gelders Leengericht (Q30423)

Uit Kunstmuseum API
Versie door KunstmuseumBot (overleg | bijdragen) op 5 jun 2024 om 22:12 (‎Item geleegd: Automatic import with wikibase importer for object ([[<Labels @1e3160 _LanguageValues__values={'nl': <LanguageValue @de45b0 _LanguageValue__language='nl' _LanguageValue__value='Rechtersstoel van het Gelders Leengericht - Leenrechtersstoel van het Gelders Leengericht' _LanguageValue__removed=False>}>|<Labels @1e3160 _LanguageValues__values={'nl': <LanguageValue @de45b0 _LanguageValue__language='nl' _LanguageValue__value='Rechtersstoel van het Gelders Leengericht...)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Speciaal voor de zitting van het leengerecht in 1786 maakte stadstimmerman Roelof Viervant deze leenrechtersstoel die in...g niet meer algemeen gangbaar was, werd enkele jaren later onder de Franse overheersing afgeschaft.||Museum Arnhem GM 02928
Taal Label Beschrijving Ook bekend als
Nederlands
Rechtersstoel van het Gelders Leengericht - Leenrechtersstoel van het Gelders Leengericht
Speciaal voor de zitting van het leengerecht in 1786 maakte stadstimmerman Roelof Viervant deze leenrechtersstoel die in...g niet meer algemeen gangbaar was, werd enkele jaren later onder de Franse overheersing afgeschaft.||Museum Arnhem GM 02928

    Verklaringen

    Speciaal voor de zitting van het leengerecht in 1786 maakte stadstimmerman Roelof Viervant deze leenrechtersstoel die in de loop van de tijd meerdere malen gerestaureerd en overschilderd is. Op de rugleuning is een gedeeld schild aangebracht met rechts de leeuw van het hertogdom Gelre en links de leeuw van het graafschap Zutphen. Een leenrechter leidde de zittingen waar geschillen in verband met het leenrecht werden berecht. In Gelderland ging het daarbij in de 18de eeuw om een systeem tot regeling van eigendoms- en bezitsverhoudingen. De zittingen vonden geheel volgens oude tradities onder de blote hemel plaats. De leenrechter, de leengriffier en de advocaten hadden echter geen behoefte om in de koude wind en regen van 20 april 1786 te verkleumen. Geheel volgens de officiële regels vond de opening van de zitting in de openlucht op de binnenplaats van het Hof van Gelre plaats. Daarna spoedde iedereen zich snel naar binnen. (Nederlands)
    Zie GM 1496 voor een plattegrond van de binnenplaats van het Hof van Gelre te Arnhem. In het midden van de plattegrond is het Gelders Leengericht afgebeeld, met aangegeven (g) de leenrechtersstoel. (Nederlands)
    Rechtersstoel van het Gelders Leengericht. Deze zetel is speciaal door stadstimmerman Roelof Viervant voor een zitting van het leengerecht in 1786 in het Hof van Gelre te Arnhem gemaakt. Op de rugleuning is het wapen van Gelderland weergegeven met rechts de leeuw van het hertogdom Gelre en links die van het Graafschap Zutphen. Het leenrecht, dat allang niet meer algemeen gangbaar was, werd enkele jaren later onder de Franse overheersing afgeschaft. (Nederlands)
    onbekende waarde
    Rechtersstoel van het Gelders Leengericht (Nederlands)
    onbekende waarde
    Leenrechtersstoel van het Gelders Leengericht (Nederlands)