(Q32161)

Versie door KunstmuseumBot (overleg | bijdragen) op 22 mei 2024 om 22:38 (‎Item geleegd: Automatic import with wikibase importer for object ([[<Labels @797eb0 _LanguageValues__values={'nl': <LanguageValue @c2bc0 _LanguageValue__language='nl' _LanguageValue__value='Tabakspot' _LanguageValue__removed=False>, 'en': <LanguageValue @519ed0 _LanguageValue__language='en' _LanguageValue__value='tabakspot' _LanguageValue__removed=False>}>|<Labels @797eb0 _LanguageValues__values={'nl': <LanguageValue @c2bc0 _LanguageValue__language='nl' _LanguageValue__value=...)

Verklaringen

onbekende waarde
tabakspot (Nederlands)
Vierkante tabakspot van aardewerk met geprofileerde, geplooide wanden, verhoogde bodem en vierkant. De pot is versierd op elke zijde met polychroom gekleurde bloemen en kleine insecten. Op de pot een sterk gewelfde deksel met invallende ring en knop in de vorm van een appel en daartussen een kraag van gestileerde bladeren. Op de hoeken van de deksel een bladornament in reliëf. Het decor is in de kleuren blauw, groen, geel, rood en mangaan met paarse, blauwe en rode trek op wit fond. (Nederlands)
Vierkante tabakspot met geprofileerde, geplooide wanden, verhoogde bodem en vierkant, in het midden sterk gewelfd deksel met invallende ring en knop in de vorm van een appel, met daartussen een kraag van gestileerde bladeren. Op de hoeken van het deksel een bladornament in reliëf. Blauw, groen, geel, rood en mangaan met paarse, blauwe en rode trek op wit fond. Decor: op wanden en deksel vier keer hetzelfde motief van een bloeiende struik met voluut- en rankenornamenten langs de rand en op hoeken deksel een gestileerd bladmotief in reliëf.Voor deze uitbundig vormgegeven tabakspot zal een zilveren of tinnen exemplaar als voorbeeld hebben gediend. Juist de toepassing van de vele kleuren, de bombastische vorm en de bekroning met een appel maakt de pot tot een decoratief tafelstuk dat tijdens het roken op tafel werd gezet. Mogelijk is deze tabakspot gemaakt bij plateelbakkerij De Lampetkan. In het gemeentemuseum Den Haag wordt namelijk een LPK gemerkte tabakspot bewaard met dezelfde vorm. Deze is voorzien van een binnendeksel waarmee de tabak aangedrukt en afgedekt werd, zodat de tabak langer vers bleef en minder smaak verloor. De Haagse pot heeft geen appel, maar een mannenfiguur m... (Nederlands)
geheel: hoogte 17.4 cm; geheel: breedte 14.2 cm; geheel: diepte 14.2 cm (Nederlands)
onbekende waarde
onbekend (Nederlands)
Lunsingh Scheurleer, D.F., Delft : Niederländische Fayence - p. 241, afb. 163 (Nederlands)
Eliëns, Titus, Delfts aardewerk, Geschiedenis van een nationaal product, deel II - p. 138, cat. nr. 16 (Nederlands)
onbekende waarde
Tabakspot (Nederlands)