(Q30804)

Versie door KunstmuseumBot (overleg | bijdragen) op 22 mei 2024 om 22:20 (‎Item geleegd: Automatic import with wikibase importer for object ([[<Labels @3556f0 _LanguageValues__values={'nl': <LanguageValue @f2fa00 _LanguageValue__language='nl' _LanguageValue__value='Kraantjeskan' _LanguageValue__removed=False>}>|<Labels @3556f0 _LanguageValues__values={'nl': <LanguageValue @f2fa00 _LanguageValue__language='nl' _LanguageValue__value='Kraantjeskan' _LanguageValue__removed=False>}>]]))

Verklaringen

Balustervormige kraantjeskan van porselein op drie gekrulde pootjes, met metalen kraantje en een scharnierende deksel. De kraantjeskan van wit fond met een polychroom decor van diverse vruchten. (Nederlands)
Johan van Kerckhoff startte in 1759 aan de Oude Kraan bij de Oude Haven buiten de Rijnpoort in Arnhem zijn Arnhemse faiencefabriek. Eerst werd er met Delftse schilders gewerkt, maar al snel waren er vele buitenlandse schilders en modelleurs uit Neurenberg, Höchst en Lunéville werkzaam. Dit kwam onder meer door de Zevenjarige Oorlog (1756-63). Als gevolg hiervan lag de keramiekproductie in Elzas-Lotharingen en de aangrenzende Duitse vorstendommen nagenoeg stil en trokken de pottenbakkers, modelleurs en schilders naar het noorden op zoek naar werk. Dankzij deze buitenlanders kon de fabriek van Van Kerckhoff producten van hoge kwaliteit afleveren. Daardoor ontwikkelde zich in Arnhem een internationale productie die de Europese mode volgde. Omstreeks 1770 sloot de fabriek haar poorten. (Nederlands)
Kraantjeskannen werden gebruikt voor het schenken van koffie. De tap zit zo hoog dat bij het tappen de koffiedrab in de kan achterbleef. Deze kraantjeskan is zeer verfijnd beschilderd in zachte, warme tinten en in klein vuur gebakken. De kan behoort tot de beste producten van de Arnhemse faiencefabriek. (Nederlands)
onbekende waarde
Kraantjeskan (Nederlands)