(Q30422)

Versie door KunstmuseumBot (overleg | bijdragen) op 8 mei 2024 om 22:15 (‎Item geleegd: Automatic import with wikibase importer for object ([[<Labels @dce0b0 _LanguageValues__values={'nl': <LanguageValue @ce20b0 _LanguageValue__language='nl' _LanguageValue__value='Souvenirglas' _LanguageValue__removed=False>}>|<Labels @dce0b0 _LanguageValues__values={'nl': <LanguageValue @ce20b0 _LanguageValue__language='nl' _LanguageValue__value='Souvenirglas' _LanguageValue__removed=False>}>]]))

Verklaringen

Souvenirglas met vijflobbige, gefacetteerde voet. Vijfkantige, balustervormige stam met vijfkantige, uitkragende knoop, via insnoering overlopend in vijfkantige, klokvormige kelk met gladde, inspringende, rondlopende mondrand. Kelk aan de ene zijde gedecoreerd met een gegraveerde afbeelding van het concertgebouw Musis Sacrum met onderlangs de tekst 'Musis Sacrum te Arnhem' en aan de andere zijde een optisch geslepen facet. (Nederlands)
Helder, kleurloos glas. (Nederlands)
Het eerste gebouw van Musis Sacrum, ontworpen door de architect de architect H.G. Fromberg (1812-1882), werd in 1847 door particuliere oprichters neergezet als concertgebouw voor de in die tijd populaire 'Liedertafeln', zangverenigingen voor mannen die actief waren in vele Duitse en Nederlandse Rijnsteden, tijdens het Nederrijns-Nederlands Zangersfeest in Arnhem. in 1852 werd de gemeente Arnhem eigenaar van het pand en werd een zaal aangebouwd om het geschikt te maken voor de Nationale Tentoonstelling van Nederlandsche en Koloniale Nijverheid die dat jaar naar Arnhem zou komen. (Nederlands)
onbekende waarde
Souvenirglas (Nederlands)