Terrine (Q32139)

Uit Kunstmuseum API
Versie door KunstmuseumBot (overleg | bijdragen) op 18 dec 2024 om 23:37 (‎Item geleegd: Automatic import with wikibase importer for object ([[<Labels @d5f820 _LanguageValues__values={'nl': <LanguageValue @497c70 _LanguageValue__language='nl' _LanguageValue__value='Terrine' _LanguageValue__removed=False>, 'en': <LanguageValue @3c86d0 _LanguageValue__language='en' _LanguageValue__value='terrine' _LanguageValue__removed=False>}>|<Labels @d5f820 _LanguageValues__values={'nl': <LanguageValue @497c70 _LanguageValue__language='nl' _LanguageValue__value='Ter…)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Pastei)terrine in de vorm van een (water)hoen. De uitgespreide vleugels van de waterhoen vormen de deksel. Het geheel s... voetstukje met afgeronde hoeken. Kleuren: groen, geel, rood, blauw en mangaan op witte ondergrond.||Museum Arnhem AB 8712a
Taal Label Beschrijving Ook bekend als
Nederlands
Terrine
(Pastei)terrine in de vorm van een (water)hoen. De uitgespreide vleugels van de waterhoen vormen de deksel. Het geheel s... voetstukje met afgeronde hoeken. Kleuren: groen, geel, rood, blauw en mangaan op witte ondergrond.||Museum Arnhem AB 8712a

    Verklaringen

    (Pastei)terrine in de vorm van een (water)hoen. De uitgespreide vleugels van de waterhoen vormen de deksel. Het geheel staat op een rechthoekig voetstukje met afgeronde hoeken. Kleuren: groen, geel, rood, blauw en mangaan op witte ondergrond. (Nederlands)
    (Pastei)terrine in de vorm van een (water)hoen. De uitgespreide vleugels van de waterhoen vormen de deksel. Het geheel staat op een rechthoekig voetstukje met afgeronde hoeken. Kleuren: groen, geel, rood, blauw en mangaan op witte ondergrond.Als gevolg van veranderende eetgewoonten in de tweede helft van de 18e eeuw ontstond er een uitgebreider assortiment aan voorwerpen. Zo ontstond er vraag naar speciaal tafelgerei voor pasteien en ragouts. Daarvoor werden onder meer terrines in de vorm van dieren ontwikkeld bij toonaangevende keramiekfabrieken in Duitsland omstreeks 1740. Deze vonden navolging bij andere Europese fabrieken. De terrines in dierenvormen passen in de traditie om de tafel te decoreren met dieren- en plantenfiguren van was of in natura. (Nederlands)
    geheel: hoogte 11.4 cm; geheel: breedte 19.5 cm; geheel: diepte 17.7 cm (Nederlands)
    onbekende waarde
    onbekend (Nederlands)
    Porcelain for palaces : the fashion for Japan in Europe, 1650-175 (Nederlands)
    Eliëns, Titus, Delfts aardewerk, Geschiedenis van een nationaal product, deel I - p. 144 (Nederlands)
    Lahaussois, C., Delfts Aardewerk - p. 184, afb. 13 (Nederlands)