De Jacobakan ontleent haar naam aan de Hollandse gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) die tijdens haar gevangenschap op kasteel Teylingen (Z.H.) potten zou hebben gedraaid. Toen bij archeologische opgravingen in de zeventiende eeuw kannetjes in de slotgracht werden gevonden, werden ze naar haar vernoemd. Typerend is de hoge, smalle vorm met draairingen en de met de vingers ingeknepen voet met 'knobbeltenen'. Dit type kan van steengoed werd uit het Duitse Rijnland naar Nederland geëxporteerd. In de Arnhemse binnenstad zijn relatief veel scherven van Jacobakannen gevonden ten opzichte van lokaal vervaardigd aardewerk. Dit wijst erop dat er in de vijftiende eeuw een zekere welvaart in de stad bestond. (Q30917)

Uit Kunstmuseum API
Versie door KMBot (overleg | bijdragen) op 11 jul 2023 om 09:35 (‎Een nieuw item aangemaakt: Automatic import with wikibase importer for object ([[<Labels @bc1db0 _LanguageValues__values={'nl': <LanguageValue @bb8760 _LanguageValue__language='nl' _LanguageValue__value="De Jacobakan ontleent haar naam aan de Hollandse gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) die tijdens haar gevangenschap op kasteel Teylingen (Z.H.) potten zou hebben gedraaid. Toen bij archeologische opgravingen in de zeventiende eeuw kannetjes in de slotgracht werden gevonden, werden ze...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Jacobakan ontleent haar naam aan de Hollandse gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) die tijdens haar gevangenschap op...digd aardewerk. Dit wijst erop dat er in de vijftiende eeuw een zekere welvaart in de stad bestond.||Museum Arnhem GM 05600
Taal Label Beschrijving Ook bekend als
Nederlands
De Jacobakan ontleent haar naam aan de Hollandse gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) die tijdens haar gevangenschap op kasteel Teylingen (Z.H.) potten zou hebben gedraaid. Toen bij archeologische opgravingen in de zeventiende eeuw kannetjes in de slotgracht werden gevonden, werden ze naar haar vernoemd. Typerend is de hoge, smalle vorm met draairingen en de met de vingers ingeknepen voet met 'knobbeltenen'. Dit type kan van steengoed werd uit het Duitse Rijnland naar Nederland geëxporteerd. In de Arnhemse binnenstad zijn relatief veel scherven van Jacobakannen gevonden ten opzichte van lokaal vervaardigd aardewerk. Dit wijst erop dat er in de vijftiende eeuw een zekere welvaart in de stad bestond.
De Jacobakan ontleent haar naam aan de Hollandse gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) die tijdens haar gevangenschap op...digd aardewerk. Dit wijst erop dat er in de vijftiende eeuw een zekere welvaart in de stad bestond.||Museum Arnhem GM 05600

    Verklaringen

    De Jacobakan ontleent haar naam aan de Hollandse gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) die tijdens haar gevangenschap op kasteel Teylingen (Z.H.) potten zou hebben gedraaid. Toen bij archeologische opgravingen in de zeventiende eeuw kannetjes in de slotgracht werden gevonden, werden ze naar haar vernoemd. Typerend is de hoge, smalle vorm met draairingen en de met de vingers ingeknepen voet met 'knobbeltenen'. Dit type kan van steengoed werd uit het Duitse Rijnland naar Nederland geëxporteerd. In de Arnhemse binnenstad zijn relatief veel scherven van Jacobakannen gevonden ten opzichte van lokaal vervaardigd aardewerk. Dit wijst erop dat er in de vijftiende eeuw een zekere welvaart in de stad bestond. (Nederlands)