(Q29532)

Versie door KunstmuseumBot (overleg | bijdragen) op 27 jun 2023 om 09:29 (‎Een nieuw item aangemaakt: Automatic import with wikibase importer for object ([[<Labels @2aba90 _LanguageValues__values={'nl': <LanguageValue @2aa9e0 _LanguageValue__language='nl' _LanguageValue__value='2 borden, met decor van een jong gehuwd Europees paar in een slaapkamer, namen en jaartal, chine de commande' _LanguageValue__removed=False>}>|<Labels @2aba90 _LanguageValues__values={'nl': <LanguageValue @2aa9e0 _LanguageValue__language='nl' _LanguageValue__value='2 borden, met decor...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Verklaringen

onbekende waarde
2 borden, met decor van een jong gehuwd Europees paar in een slaapkamer, namen en jaartal, chine de commande (Nederlands)
Bord NO 1719 B op voetring met spreidende wand en brede platte rand, versierd in encre de chine en gehoogd in goud. Op het plat een voorstelling in een Europees interieur met een man en een vrouw in westerse kledij. De man zit op een stoel voor een hemelbed en houdt met zijn rechterhand een pijp vast. De vrouw met ontblootte borsten trekt haar kleding uit. Aan de bovenkant van de afbeelding de tekst "MARETIEVANBEME" en aan de onderkant het jaar 1752. Langs de wand een regelmatig krullend patroon. De rand beschilderd met vier cartouches met elk een pauw en een geruit ornament afgewisseld door vier cartouches met een meerlandschappen. Bord NO 1719 A is gedecoreerd met precies dezelfde voorstelling als NO 1719B. Echter op dit bord staat aan de bovenkant van de inscriptie "WOUTERVERMAGE", de datering is hetzelfde. De voorstelling grijpt terug op een afbeelding waarop alleen de vrouw in een slaapvertrek is afgebeeld. In het geval van deze voorstelling is er bij de vrouw een man afgebeeld. In de meeste boeken wordt alleen melding gemaakt van het bord met Maretie van Beme. In het Princessehof is de andere variant met ene Wouter Vermage ook aanwezig. Er is geen twijfel mogelijk dat dez... (Nederlands)
Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden; Bruikleen Ottema-Kingma Stichting (Nederlands)