(Q14932)
Verklaringen
Delftse Plateelbakkersproef voor het behalen van het meesterschap in de vorm van een schotel met het wapen van het Sint Lucasgilde (Nederlands)
1 bron
PDA 50
1 bron
Delft (Nederlands)
onbekende waarde
1795 (Nederlands)
1 bron
tinglazuuraardewerk, onderglazuur blauw (Nederlands)
onbekende waarde
tinglazuuraardewerk (Nederlands)
1 bron
PDA 50
1 bron
'Plateel. Bakkerproef van D. Harlees. Aand St Lucas Gilde Presend gedaan Den. 22 Desember Ao. 1795' (onderkant) (Nederlands)
0 bronnen
onbekende waarde
De Porceleyne Fles (Nederlands)
1 bron
De verdiepte schotel is aan de achterkant voorzien van een standring. Op de verhoogde navel is aan de voorkant het wapen van het St. Lucasgilde geschilderd. Op de rand is een band van bloemen en bladeren aangebracht. Aan de achterkant is geschilderd het opschrift Plateel. Bakker. proef van D. Harlees. Aand St lucas Gilde Presend gedaan Den. 22 Desember Ao. 1795 Het unieke karakter van dit voorwerp ligt in het feit dat het hier om een plateelbakkersproef gaat, die in 1654 werd ingevoerd voor het behalen van het meesterschap. De drie verplichte voorwerpen om deze proef met goed gevolg te doorstaan, waren 'een sirooppot, een winckel salaet schotel, ende een ront zoutvat van binnen hol uijt een stuck gedraijt', aldus een gildenbepaling uit 1654. De plateelbakkers vielen onder het Delftse Lucasgilde. Na een leertijd van zes jaar bij een meester, kon een leerling een proef afleggen ''tzij als draijers ofte als schilders'. Gelet op het opschrift2 op deze voorwerpen is het duidelijk wat wij heden ten dage dienen te verstaan onder een sirooppot, 'salaet' schotel en een rond zoutvat. Talloze boedelbeschrijvingen vermelden 'winckel salaet' schotels en strooppotten, waarvan we ons d... (Nederlands)
1 bron