(Q31388)

Versie door KunstmuseumBot (overleg | bijdragen) op 8 mei 2024 om 22:33 (‎Item geleegd: Automatic import with wikibase importer for object ([[<Labels @b76650 _LanguageValues__values={'nl': <LanguageValue @42950 _LanguageValue__language='nl' _LanguageValue__value='Specerijenpot met deksel' _LanguageValue__removed=False>, 'en': <LanguageValue @41630 _LanguageValue__language='en' _LanguageValue__value='specerijenpot' _LanguageValue__removed=False>}>|<Labels @b76650 _LanguageValues__values={'nl': <LanguageValue @42950 _LanguageValue__language='nl' _Lan...)

Verklaringen

onbekende waarde
specerijenpot (Nederlands)
Lage, cilindervormige specerijenpot met gewelfde deksel met uivormige dekselknop, rustend op vier afgeplatte, bolvormige pootjes. Aan weerszijden een plat liggend, kabelvormig oor. Binnenzijde verdeeld in vakken, in het midden een ovaal vak met rondom acht vakken voor specerijen. Decor in blauw beschilderd op wit fond, voorstellende Chinese figuren in tuin en op veranda. (Nederlands)
Lage, cilindervormige specerijenpot met gewelfde deksel met uivormige dekselknop, rustend op vier afgeplatte, bolvormige pootjes. Aan weerszijden een plat liggend, kabelvormig oor. Binnenzijde verdeeld in vakken, in het midden een ovaal vak met rondom acht vakken voor specerijen. Decor in blauw beschilderd op wit fond, voorstellende Chinese figuren in tuin en op veranda.Er is een klein aantal specerijenpotten van Delfts aardewerk bewaard gebleven. Ze dateren allen uit het einde van de zeventiende en het begin van de achttiende eeuw. Ze zijn van een zeer hoge kwaliteit en hebben tot het luxe assortiment behoord.Vooralsnog gaan we ervanuit dat deze potten gebruikt werden om specerijen in te bewaren. In een brief uit 1961 aan de directeur van gemeentemuseum Armhem vroeg de Amsterdamse apotheker D.A. Wittop Koning zich echter af of de pot louter en alleen bedoeld was voor het bewaren van specerijen: 'Het lijkt immers op zijn zachts gezegd onlogisch specerijen op deze manier te bewaren, de een neemt de lucht van de andere aan'. Hij volgt een 'pharmaceutisch' spoor en wijst op een houten doos met 12 vakjes uit een apotheek die in het Germanisch National Museum bewaard wordt en daar '... (Nederlands)
geheel: hoogte 19.1 cm; deksel: hoogte 10.6 cm; deksel: diameter 24.2 cm; pot: hoogte 9.3 cm; pot: breedte 31.3 cm; pot: diepte 25 cm (Nederlands)
onbekende waarde
De Metaale Pot (Nederlands)
Porcelain for palaces : the fashion for Japan in Europe, 1650-175 (Nederlands)
Aronson, Robert, Dutch Delftware : In the eye of the beholder, perspectives on Dutch Delftware - p. 32,33, cat. nr. 18 (Nederlands)
Lunsingh Scheurleer, D.F., Delft : Niederländische Fayence - p. 55,207, afb. 73a (Nederlands)
Dam, Jan Daan van, Delffse Porceleyne : Delfts aardewerk 1620-1850 - p. 77, afb. 35 (Nederlands)
Aronson, Robert, Dutch Delftware : plaques : a blueprint of Delft - p. 65, afb. 9 (Nederlands)
Aronson, Dave, Dutch Delftware : Aronson 125th anniversary - p. 26-27, cat. nr. 20 (Nederlands)
onbekende waarde
Specerijenpot met deksel (Nederlands)